Menu

Osa 14: tipp-prokuröride eetika

58 kommentaari

L.Perling pakub välja laiema diskussiooni avaliku sektori ja erakondadega suhtlemise ning erakondliku kuuluvuse teemal! 

 

Soovitan kuulata/vaadata tänahommikust (22.01.2021) Terevisiooni (https://etv.err.ee/1230841/terevisioon alates 42. minutist) ja eelkõige seda, kuidas endine riigi peaprokurör räägib õiglusest ja õigusest, kritiseerides sealjuures tema enda ametisoleku viimasel kuul (jaanuaris 2020) Keskerakonna rahaasjade suhtes algatatud kriminaalasja tulemit.  

 

Ilmselt paljudele on ju teada see, et endise peaprokuröri L. Perlingu ja praeguse peaprokuröri A.Parmase ja nende üle järelevalvet tegeva, endise Kaitsepolitsei juhi ja praeguse justiitsministri, R.Aegi näol on tegemist erakonna Isamaa liikme, otseselt ja lähedalt seotud isikutega !

 

A.Parmas oli Isamaa liige 2006 kuni 2013 ja tümitas avalikult veel 2019 aastal Keskerakonda, seda enne peaprokuröri ametisse astumist https://ekspress.delfi.ee/artikkel/88403535/peaprokurori-kandidaat-tumitas-keskerakonda-kohukesed-korruptsioon-igal-tasandil

 

Iseenesest ei ole erakondlik kuuluvus ju halb, kuid kui avalikult deklareerivad tipp-prokurörid tohutut erapooletust ja objektiivsust, siis millisena paistab – näib tegelikkus?

 

Kui L.Perling on täna jätkuvalt ametis olev riigiprokurör (tõsi, kelle tegevus on staaži kestmise vajadusel väidetavalt vaid peatatud), kas siis tõesti on õiglane ja õiguspärane kui Riigitelevisioonis arutleb eetilisuse (õige-vale, seadusliku-ebaseadusliku käitumise) üle inimene, kelle erapooletuse rikkumise on tuvastanud prokuratuuri eetikanõukogu.

https://www.err.ee/1191379/prokuratuuri-eetikanoukogu-perlingu-toetus-parempoolsetele-on-ebaeetiline

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/prokuratuur-perlingu-kaasusest-prokurorile-on-keelatud-poliitiline-tegevus-ja-seda-ka-siis-kui-teenistussuhe-on-peatunud?id=91855027

Prokuratuuri eetikanõukogu teatas, et kuna prokuröridel on seadusest tulenevalt keelatud olla erakonna liige, on eetikanõukogu arvates ebaeetiline olla ka erakonna liikmeühenduse toetajaliige, kuna toetajaliikmeks astumine ja toetajaliikmena tegutsemine võib seada kahtluse alla prokuröri – prokuratuuri sõltumatuse. Eetikanõukogu hinnangul kehtivad samad põhimõtted prokurörile ka siis, kui tema teenistussuhe on peatunud.

 

Isegi peaprokurör Andres Parmas (samuti olles varasemalt pikalt Isamaa liige ja Keskerakonda otseselt vihkavate avalduste esitaja) on nõustunud täielikult eetikanõukogu hinnanguga.

Mida on see „hukkamõist“ siis kaasa toonud? Mitte midagi!

maksa makse

 

  1. Prokuratuuri eetikanõukogu teeb L.Perlingu suhtes sisuliselt „süüdimõistva“ otsuse, aga L.Perling leiab, et see on jama!  
  2. Kas ta pöördus kohtusse, et oma seisukohta kaitsta, sest eetikanõukogu poolt avaldatu oli ju tema arvates vale? Kas ta võtab „mingi“ vastutuse? Õigust mõistab ju kohus nagu prokurörid ise kogu aeg püüavad rõhutada!  
  3. Mida teeb L.Perlingu rikkumise osas peaprokurör ja/või justiitsminister? Taolisele tuvastatud rikkumisele peaks järgnema distsiplinaar-, väärteo- või kriminaalmenetlus.  
  4. Prokuratuur aga ei tee mitte midagi, sest jutt käib ju tipp- prokurörist ja see on järjekordne näide, kus tipp-prokuröridele eetika või seadused ei kehti ja nad saavad väita, et neid pole rikkumiste eest karistatud, sest mistahes rikkumise osas menetluse algatamine on ju ainult prokuratuuri monopol! Kui aga rikkumise osas asja keegi ei algata, siis ei saa ka kohus ju „õigust“ mõista!  Lihtne loogika ja isik on prillikivi !   
  5. Keskerakonnast Mailis Reps rikub eetikat või seadust ? M. Reps võtab poliitilise vastutuse? Mida see tähendab? See ei tähenda midagi!
  6. Värske korruptsiooniasi, mille keskmes on M. Korb (Keskerakond)  ja K. Kracht ( EKRE) ! Mida sellest järeldada? Kas A.Parmas sai nüüd „kohukestele“ jälile, millele ta 2019 teravalt viitas !
  7.  Ka SDE-l on omad luukered – endise peaprokuröri Jüri Pihli osas oli samuti oma varasema ametiseisundi/peaprokuröri staatuse ärakasutamisest tulenev skandaal, kuid sinna see ka jäi.  

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/aaviksoo-pihl-oleks-tulnud-pingile-saata?id=28026959&l=fplead&fbclid=IwAR0d_kcRy94bcOj_aAg81rCSySw-CmLUKvxOCG359bJS3kILMBOfDphcqn0
 
–  Kõik teavad Autorollo skandaali. No ja mis siis ? 

https://www.aripaev.ee/uudised/2018/06/26/autorollo-kuidas-koik-algas-ja-kuidas-loppes
 
–  Silver Meikari poolt viidatud Reformierakonna kilekoti-raha skandaal ja kriminaalasi –https://et.wikipedia.org/wiki/Reformierakonna_rahastamisskandaal

Kes seda enam tahab mäletada.

 

–  Elamislubade skandaal Isamaaliidus – https://et.wikipedia.org/wiki/Elamislubade_skandaal

 

Jutt oli ju venelastele väga suures hulgas elamislubade sebimisest ! No kes seda enam tahab mäletada!

 

 

Prokuratuuri eetikanõukogu kirjutab L.Perlingu kohta : “Erakonna toetajaliikmeks olek ei sobi kokku prokuröri ametiga ning seda sõltumata faktist, kas prokuröri teenistussuhe on parasjagu peatatud või mitte. Antud juhul on hinnatud kitsalt prokuröri kuulumist erakonna liikmeühenduse toetajate hulka ning praegu ei räägi me prokuröri tegutsemisest poliitikuna. Loodan väga, et kõik prokurörid mõistavad seda ning selle vastu ei eksi,” märkis Parmas.

 

L.Perlingu hinnang oma rikkumisele – pole probleemi  : võiks avada laiema diskussiooni avaliku sektori ja erakondliku kuuluvuse teemal !

L.Perlingu arvates ei oleks parem olnud see kui ta oleks edasi tegutsenud varjatult !!!

 

Mida see tähendab? Kui „ausalt“ ütledki, et tegutsesid prokurörina ebaseaduslikult/ebaeetiliselt ja tegelikkuses olid konkreetselt ühe erakonna toetaja –  see vist on tõesti palju parem ! 

Võib-olla tõesti on taoline ausus parem, aga ainuke probleem on selles, et Perling peaks siis ka puhtsüdamlikult selgitama, mis ajast ta prokurörina töötades on Isamaa huvides tegutsenud, millal tekkis temal nn. vaimne side ja miks ta peale seda prokuröri ametist ei lahkunud. Arvan, et enamus nõustuvad minuga, kui väidan, et mõtlevatel inimestel kujuneb erakondlik kuuluvus, eelistused mitte hetkega vaid aastatega! 

 

L. Perling ju teab, et prokuratuur ja prokurörid ei peaks tegutsema ja olema erakondliku eelistusega.

 

 Valimistel osalemise õigus ei muuda prokuratuuriseaduses ja eetikakoodeksis määratletud põhimõtteid.

 

Keskerakonnal ja Krachtil pole „seljataga“ kaitsvat ja „sõltumatut“ prokuratuuri. Aga kas nad peaksid nüüd samamoodi käituma – avama (enda kaitseks) selle kriminaalasja uurimise ajal – laiema diskussiooni avaliku sektoriga suhtlemise ja erakondadega suhtlemise ning erakondliku kuuluvuse teemal! 

 

 H. Teder on ju kõiki erakondasid sadades tuhandetes toetanud ja vääriks samuti kriminaaluurimise ja/või hukkamõistu asemel vaid avalikku diskussiooni!  

 

Kokkuvõte: Prokuröridel on olemas ju eetikakoodeks ja enamus prokuröre seda kindlasti järgivad, sest vastasel juhul peavad nad oma ametikohalt lahkuma. Nagu ma ka eelnevates postitustes olen kirjutanud siis eetikakoodeks ei kehti T. Pernile ja antud näidete  puhul ka L. Perlingule. Neile rakendub aususe ja huvide konfliktis tegutsemise eest vaid avalik diskussioon ja Parmas vaikib !     

https://www.prokuratuur.ee/et/organisatsioon/prokuroride-eetikakoodeks

§ 1. Eetikakoodeksi reguleerimisala

(1) Eetikakoodeks sätestab nõuded prokuröride ametieetikale ning käitumisele.

(3) Prokurör järgib eetikakoodeksit alates prokuröriks saamise hetkest kuni

prokuröriametist lahkumiseni.

§ 2. Prokuröri käitumise üldreeglid

4) täidab töökohustusi erapooletult, sõltumatult ning parimal võimalikul viisil,

laskmata end mõjutada poliitikal ja meedial;

8) ei esita teadvalt ebaõiget või eksitavat teavet;

§ 3. Põhimõtted

(3) Prokurör arvestab kohtueelse menetluse juhina kannatanute ja tunnistajate seaduslike huvide ja õigustega ning tagab kahtlustatava ja süüdistatava kaitseõiguse.

(4) Prokurör esitab süüdistuse, kui ta jõuab tõendite erapooletu hindamise tulemusena veendumusele, et on alus süüdistada isikut kuriteo toimepanemises.

(5) Kui prokurör veendub pärast tõendite kogumist nende erapooletul hindamisel, et süüdistuseks ei ole alust, tagab ta kriminaalmenetluse lõpetamise või loobub esitatud süüdistusest.

§ 4. Au ja väärikus

(1) Prokurör on kohustatud käituma menetlusosaliste, tunnistajate ning teiste kriminaalmenetlusega puutumust omavate isikute suhtes ausalt, väärikalt ja viisakalt nii kõnes, kirjas kui teos. Familiaarne käitumine on lubamatu.

(2) Prokurör täidab oma ülesandeid professionaalselt, objektiivselt, õiglaselt ja ausalt.

Vältida tuleb igasugust käitumist, mis osundab prokuröri võimalikule erapoolikusele.

§ 6. Huvide konflikti vältimine

(1) Prokurör väldib oma töös perekondlikest, sotsiaalsetest ja muudest põhjustest tingitud huvide konflikti.

JAGA POSTITUST

58 thoughts on “Osa 14: tipp-prokuröride eetika”

  1. It’s going to be end of mine day, but before ending I am reading this impressive paragraph to increase my experience.

  2. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with?
    I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
    P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

  3. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between usability and appearance.
    I must say you have done a awesome job with
    this. Also, the blog loads very quick for me on Opera.
    Outstanding Blog!

  4. certainly like your website however you need to test the spelling on several of your posts.
    Many of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the
    truth nevertheless I’ll certainly come back again.

  5. You ought to be a part of a contest for one of the highest quality blogs
    on the web. I most certainly will recommend this site!

  6. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am going through issues with your RSS.
    I don’t understand the reason why I can’t join it.
    Is there anybody getting identical RSS problems?
    Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

  7. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
    I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
    Thanks for the post. I will certainly comeback.

  8. Really when someone doesn’t be aware of then its up to other people that they will help, so here it occurs.

  9. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during
    lunch break. I really like the information you present here and can’t
    wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast
    your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using
    WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!

  10. A motivating discussion is worth comment.
    I do think that you should publish more on this subject matter, it
    may not be a taboo subject but generally people do not speak about such issues.
    To the next! Kind regards!!

  11. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire in fact
    enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your
    feeds and even I achievement you access consistently quickly.

  12. What’s up, I want to subscribe for this web site to obtain most up-to-date updates, so where can i do it please help out.

  13. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I
    never found any interesting article like yours.
    It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content
    as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  14. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site.

    I am hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well.
    In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website now
    😉

  15. Hello! I realize this is kind of off-topic but I had
    to ask. Does running a well-established blog such
    as yours take a lot of work? I’m completely new to operating a blog however I do write in my diary daily.
    I’d like to start a blog so I can share my personal experience and views online.

    Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring blog owners.
    Appreciate it!

  16. Magnificent website. Lots of helpful information here.

    I’m sending it to some buddies ans also sharing in delicious.
    And certainly, thanks on your sweat!

  17. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with?
    I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
    P.S My apologies for being off-topic but I had to
    ask!

  18. I appreciate, result in I discovered just what I was taking a look for.
    You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless
    you man. Have a nice day. Bye

  19. Hello! This post could not be written any better!
    Reading through this post reminds me of my old room mate!
    He always kept chatting about this. I will forward this article to him.
    Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

  20. What’s up, this weekend is good for me, as this occasion i am reading this enormous
    informative post here at my home.

  21. Amazing issues here. I am very glad to peer
    your article. Thank you a lot and I’m looking
    ahead to touch you. Will you please drop me a mail?

  22. Hi, I think your blog could be having browser compatibility problems.
    When I take a look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it has some overlapping issues.
    I simply wanted to give you a quick heads up!
    Besides that, great site!

  23. I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

  24. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
    Very helpful info specially the last part 🙂 I care for such info a lot.
    I was looking for this certain information for a very long time.
    Thank you and good luck.

  25. Do you mind if I quote a few of your posts as long
    as I provide credit and sources back to your site? My blog site is in the
    exact same niche as yours and my users would really benefit
    from some of the information you present here.
    Please let me know if this alright with you. Many thanks!

  26. I am really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any web
    browser compatibility issues? A handful of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome.

    Do you have any ideas to help fix this problem?

  27. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to
    say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts.
    In any case I will be subscribing to your feed and I
    hope you write again soon!

  28. I think what you published made a lot of sense. But, consider this, suppose you were to write a awesome headline?

    I am not saying your information isn’t good, however suppose you added
    something to maybe get people’s attention? I mean Osa 14: tipp-prokuröride
    eetika – Kuklase & Partnerid is a little
    boring. You ought to look at Yahoo’s home page and note how they create news
    headlines to grab people to click. You might add a video or a related picture
    or two to grab people interested about what you’ve written. In my
    opinion, it would bring your blog a little
    bit more interesting.

  29. First off I would like to say awesome blog! I had a quick
    question which I’d like to ask if you do not
    mind. I was interested to find out how you
    center yourself and clear your thoughts before writing.
    I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out there.
    I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
    Cheers!

  30. whoah this blog is fantastic i like reading your articles.
    Keep up the good work! You recognize, a lot of
    individuals are hunting round for this information, you could
    help them greatly.

  31. Hey would you mind letting me know which hosting company you’re working with?

    I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers
    and I must say this blog loads a lot faster then most.
    Can you suggest a good hosting provider at a fair price?

    Cheers, I appreciate it!

  32. Читателям предоставляется возможность ознакомиться с различными точками зрения и принять информированное решение.

  33. Автор старается представить материал нейтрально, что способствует обоснованному рассмотрению темы.

  34. Gdy zapomnisz hasła do zablokowania ekranu, jeśli nie wprowadzisz prawidłowego hasła, odblokowanie i uzyskanie dostępu będzie trudne. Jeśli okaże się, że Twój chłopak / dziewczyna jest podejrzana, być może pomyślałeś o włamaniu się do jego telefonu Samsung, aby uzyskać więcej dowodów. Tutaj zapewnimy Ci najlepsze rozwiązanie, jak złamać hasło telefonu komórkowego Samsung.

  35. You really make it appear so easy together with your presentation but I find this topic to be really one thing that I believe I might by no means understand. It kind of feels too complicated and extremely extensive for me. I am looking ahead to your subsequent publish, I will attempt to get the hold of it!

  36. After looking at a handful of the articles on your website, I seriously appreciate your way of writing a blog. I saved it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site too and tell me your opinion.

  37. Автор старается представить информацию нейтрально и всеобъемлюще.

  38. Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.