Menu

Head sõbrad! Olev Kuklase selgitus meedias kajastatud erakordsele altkäemaksuafäärile

0 Comments

Foto: Unsplash fotopank
Vandeadvokaat Olev Kuklase selgitus meedias kajastatud “altkäemaksuafäärile”, millega seoses sai ta eelmisel nädalal ühe öö veeta kahtlustatavana arestimajas.

Head sõbrad!
 
Viimased päevad on olnud ühed keerulisemad mu elus. Poleks arvanud, et võin sattuda sellisesse olukorda, sest enda teada olen kogu aeg ajanud asju parimate kavatsustega ning vastavalt kehtivatele normidele. Seda nii avalikus kui ka erasektoris. Olen ennast pidanud pigem tagasihoidlikuks inimeseks ning meedias pole palju sõna võtnud. Olen seisukohal, et antud hetkel ma isegi ei vääri sellist “kuulsuse” tähelepanu. 
 

Nüüd on aga tekkinud olukord, kus mulle on esitatud kahtlustus altkäemaksu andmises seoses sellega, et olen osutanud TASUTA õigusabi (vähemalt 4 juhtumil) kohtunikule või tema abikaasale. 

 
Kahtlustuse tervikteksti avaldan siin mitte enne kui järgmise teisipäeva õhtul. 
 

Seejuures pean vajalikuks mainida, et olen nimetatud kohtunikule ja paljudele teistele kohtunikele, prokuröridele ja politseinikele andnud oma õiguslikke arvamusi või nägemusi 25 aastat!
 
Nii uskumatu kui see ka pole, siis juristid tõesti arutavad omavahel õiguspraktikat. 

 
Enamus või suur hulk neist kohtunikest on osalenud minuga seotud kriminaalasjade või tsiviilasjade kohtuistungitel, määranud mulle erinevaid tasusid nii kohtukulude, klientidega tehtavate otsustega seoses. Need samad prokurörid on kinnitanud minuga otseselt seotud klientidele kümneid oportuniteediga või menetluse lõpetamistega seotud kokkuleppeid, politseinikud on teinud sadu muude õigustoimingutega seotud kokkuleppeid!  
 
Vahemärkusena märgin, et advokatuuri eetikakoodeks sätestab § 17 lõikes 3, et advokaat võib anda tasuta (pro bono) õigusabi. 

kahtlustus altekäemaksus
Foto: Unsplash fotopank

Kuidas on võimalik, et peale 26 aasta möödumist, on viimasel kolmel aastal minu poolne tasuta antud õigusarvamus ja näiteks ka minupoolsed muusikalised tasuta etteasted (ehk siis rahaliselt määratletavad muusikateenuse tasuta osutamised) erinevatel kohtunike, prokuröride ja politseinikega seotud üritustel, vaadeldavad kuriteo või õigusrikkumisena või neile minu poolt antava altkäemaksuna? 

 
Vahepeal midagi positiivset ka. Viimase viie päeva jooksul on büroo kodulehe külastatavus tõusnud ligikaudu 3800 %. 
 

Usun, et kogu infot ümber jutustada pole mõtet, sest enne kui mulle sõna anti olid kõik informeeritud isikud juba meedias sõna saanud ja kogu võimalik info juba ammu meedias avalik.
 

Soovin südamest, et meedia avaldaks terviklikku infot, sest igal mündil on alati kaks poolt ja paraku seda teist poolt ei soovi keegi avaldada, sest esimese peale on kogu aur ära läinud. 

 

Nüüdsest keskendun kahtlustuste ümberlükkamisele, kuid teades praktikat, siis kardan, et see saab olema pikk protsess.
 

Loodame, et see ükskord lõpeb ja inimeste tervis, positiivne maailmapilt ning pillimängimise õigus jäävad alles. 

 

Vabandan, kui minuga seonduv on juristidele kahju teinud. Soovin teile kõigile indu ja pealehakkamist Eesti õigusmaastikul, sest arvan siiralt, et ka pärast neid sündmusi suudetakse asju inimlikult lahendada. Tänan teid sõbrad, et olete mulle olemas olnud!
 

Ius est ars boni et aequi!
 

Olev Kuklase

FACEBOOKI KOMMENTAARID ANTUD TEEMAL

JAGA POSTITUST