Menu

Digitaalnomaadi viisa (DNV): uued võimalused ning uus ajastu digitaalses maailmas?

0 Comments

Alates 1. augustist 2020 on Eestis võimalik esitada avaldusi diginomaadi viisa taotlemiseks. Suured õnnitlused Eestile, et nad tulid välja esimese diginomaadi viisaga maailmas, viies Eesti e-riigi kuvandi rahvusvahelises mastaabis järgmisele tasemele. 

 

Mis on diginomaadlus?

 

EV Siseministeerium: “Diginomaadlus on eluviis, mis võimaldab ühendada maailmas ringi reisimise ja üle interneti kaugtöö tegemise. Diginomaadide peamisteks tegevusaladeks on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia, finantsvaldkond ja turundus.” 

 

Välismaalaste seaduse muudatus on tehtud põhjusel, et seni kehtinud seadus ei reguleerinud viisa andmise võimalusi kaugtöö tegemiseks välismaalasele, kelle Eestis ajutise viibimise eesmärk on töökohustuse täitmine asukohast sõltumatu töötajana Eestis.  

 

Seejuures on oluline eristada kaugtöötajaid (inglise keeles remote workers) ning diginomaade (inglise keeles digital nomads). Kaugtöötajad on tavaliselt ettevõtjate palgatöölised, ettevõtte omanikud või vabakutselised, kes töötavad näitena kodus. Paljudel juhtudel on tegemist IT või turunduse spetsialistidega ning meeskonnal on välja arendatud süsteemid kogu töö organiseerimiseks. Kes on diginomaadid?

Diginomaadlus EI OLE AMETIKOHT, vaid eluviis.  

Diginomaadid võivad samuti olla ettevõtjate palgatöölised, ettevõtte omanikud või vabakutselised, kes samal ajal võivad asuda ja töötada  maailma eri paikades. Paljudel juhtudel omavad diginomaadid enda internetiettevõtet, müüvad tooteid või teenuseid interneti vahendusel vms. Senikaua kui neil on internetiühendus saavad nad reisida ning töötada asukohast sõltumata. 

 

Kaugtöö – uus tegelikkus!

 

Viimase aja sündmused on viinud terve maailma samm-sammult uude tegelikkusesse. Kui kuus kuud tagasi lükkasid ettevõtted ja riigiasutused kaugtööd ja tehnoloogia kaudu avanevate võimaluste rakendamist edasi, siis seoses COVID-19 levikuga olid nad sunnitud paratamatult üle minema uude digi-tegelikkusesse. 

 

Meeskonna kohtumistest läbi Zoom platvormi ning videokõnedest läbi Skype’i sai uus normaalsus, mida paljud ettevõtted kasutasid varasemalt minimaalselt. Olukord maailmas aga sundis ettevõtteid uuesti ümber organiseerima kogu töötamise metoodikat.

 

Ühiselamine Portugalis diginomaatide majas, kus töötavad ning reisivad koos inimesed üle maailma. Kõigil on oma projektid, mille kallal nad töötavad nii ühiselt kui ka eraldi. Näitena on grupis olnud infotehnoloogia ettevõtte omanik (Iisrael), IT-spetsialist (Itaalia), brandi strateegia looja (Malta), sotsiaalmeedia turundaja (Holland), videograaf ja Internetiettevõtte omanik (Rootsi), fotograaf ja reisiblogija (Itaalia), keeletoimetaja (USA), IT-õiguse advokaat (Itaalia), toidu app’i looja (Prantsusmaa), blogija (USA), Amazoni müügispetsialist (USA), veinide tootja (Portugal), SEO (otsingumootori optimiseerimise) spetsialist (Ungari), TedX töötaja ning kommunikatsiooni spetsialist (Lõuna-Aafrika), tervise ja fitnessi võrgustiku looja ning personaaltreener (Suurbritannia), Interneti müügitunnelite ehitaja (Saksamaa), Facebooki reklaami spetsialist (USA).

 
Diginomaadlus on objektiivne tulevik?

 

Olenemata asjaolust, et kasutame internetti igapäevaselt unustame tihtipeale, et see võttis suurema ulatuse kodanike seas alles 90ndatel, kui World Wide Web sai kättesaadavamaks. Seejuures on internet läbi teinud suured muutused lühikese aja jooksul ning üksnes tulevik näitab kuhu see edasi viib. 

 

Kuna olen ise olnud viimased kuud Portugalis kaugtööl ning ümbritsetud diginomaatidega üle maailma, ühinenud The Nomad Escape tiimiga ning olles sattunud Euroopa tulevasesse “Silicon Valley’sse”, siis julgen väita, et diginomaadlus on kasvav trend ning minu hinnangul objektiivne tegelikkus. 

 

Diginomaadide grupp Portugalis. Isegi kui väljas on kuumalaine ning 30-kraadine kuumus, siis ühiselt jagatakse erialaseid kogemusi ning praktikat internetimaailmas (inglise keeles skillshare), korraldatakse ajurünnakuid erinevate ettevõtte siseste probleemide lahendamiseks (inglise keeles masterminde) ja tutvustatakse abistavaid instrumente (inglise keeles toolshare). Lähemalt @the_nomad_escape Instagrami lehel või Facebooki grupis.

 

Töökoha nimetused, millest keegi ei olnud isegi kuulnud 20 aastat tagasi, eksisteerivad nüüd aastal 2020. Diginomaadidele mõeldud külad ning ühiseks elamiseks loodud villad, kus tehakse videokõnesid igas toanurgas on uus reaalsus, mille kasvavat trendi ei saa tähelepanuta jätta. 

 

Diginomaadi viisa (DNV) viisa kriteeriumid?

 

  • Kaugtöötajad, kes soovivad ajutiselt olla Eestis kuni 1 aasta;

  • Diginomaadid, kes töötavad Interneti vahendusel asukohast sõltumata (töötaja registreeritud välisriigis, ettevõte registreeritud välisriigis või vabakutseline, kelle kliendid on tavaliselt välisriigis);

  • Pole õigust kodakondsusele või residentsusele Eestis või Euroopa Liidus.

Loe lähemalt kriteeriumeid siit.

 

 

Ülaltoodud kriteeriumid on vaid osa protsessist ning meie advokaadibüroo saab nõustada e-residentsuse ning diginomaadi viisa teemadel nii ettevõtjaid kui ka vabakutselisi. Kui olete huvitatud, siis võtke meiega ühendust siin.

 

Toimingupiirangud-Kuklase-Partnerid-Olev-Kuklase.

 

Huvitavad lugemist diginomaatlusest:

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.