Menu

Osa 5: Prokuratuuri ja kohtunike vaheline „pingpong“ – vihjeid, kuidas sisulistest vastustest mööda hiilida.

61 kommentaari

Olen oma varamates postitustes kirjutanud prokuratuuri juhtimisel toimunud salajase jälitamisega seonduva varjamisest. 

 

Saaga jätkub!  

 

Avastasin jälituslubadest (kohtumäärustest) „salapärased“ lõigud, mille osas päringute tegemisel algas ametkondade vaheline „pingpong“ ja sisulistest vastustest möödahiilimine.

 

Kõikidest minu poolt vaidlustatud jälituslubadest (kohtumäärustest) nähtub kohtu põhjenduste all lõik, et kohus on lähtunud jälitusloa andmisel mh. ka „prokuröri suulistest selgitustest“ ! 

Kus ja millal need suulised seletused anti, mida kohtunikule siis „sosistati“, seda aga ei ole senini võimalik tuvastada ! 

 

 

Kriminaalmenetluse seadustikus (KrMS) ei ole taolist „prokuröri poolt suuliste selgituste ärakuulamist“ jälitustoiminguks loa andmisel ette nähtud, aga ometi on prokuratuur seda teinud ja kohtus seda kasutanud.  KrMS-i rakendamisel on lubatud kasutada vaid seda, mis on seaduses ette nähtud. 

 

 

Jälitustoiminguks loa andmine peab toimuma KrMS kohaselt prokuratuuri põhjendatud kirjalikutaotluse alusel ja KrMS alusel vaadatakse ainult see kirjaliktaotlus kohtu poolt läbi (KrMS § 1264lg 1). Mingisugust prokuröri poolset eraldi kohtuniku kabinetis või koridoris vms. suulist selgitamist või „sosistamist“ ja/või kohtuniku mõjutamist seadus lihtsalt ette ei näe! 

 

Kuna minu jaoks tekitas see olukord rida küsimusi, siis püüdsin prokurörilt ning kohtunikelt saada teavet selle kohta, kus ja mida prokurör kohtunikule suuliselt avaldas. Mul peaks ju olema nüüd õigus küsida seda ja jälitustegevus peaks olema seaduslik.      

 

18.09.2020 saatsin kahele jälituslubasid andnud kohtunikule ja prokurörile päringud ning küsisin otse:

1. Kas prokurör andis kriminaalasjas nr 19913000019 jälitustoimingu loa taotluse juurde suulisi või kirjalikke selgitusi?

2. Kui prokurör andis suulisi selgitusi, siis kas kohus tegi kriminaalasjas nr 19913000019 istungi enne jälitusloa andmist ja kuulas selle istungi raames prokuröri selgitusi?

3. Kui kohus eelmises punktis nimetatud istungit ei teinud, siis kus ja mil viisil toimus prokuröri poolsete selgituste andmine? Kas antud kriminaalmenetluses Teie poolt antud jälitusloa eelselt toimus prokuröri ärakuulamine kohtuniku tööruumides/kohtuniku kabinetis?Kas prokurör T.Perni või mõne teise prokuröri poolt antud jälitustegevuse lubade andmise eelselt suhtlesite antud jälitusloa andmise teemal Teie isiklikult T.Perni ja/või L.Perlinguga? 

4. Kas antud jälituslubade andmise eelselt andis prokurör Teile kui kohtunikule selgitusi otse või tehti seda kohtusekretäri või kohtujuristi vahendusel?

5. Kuna prokuröri poolt antud seletuste fakt nähtub kohtumäärusest, aga sealt ei nähtu see mida konkreetselt prokurör selgitas, siis palun informatsiooni selle kohta, kuhu prokuröri poolt antus selgitused salvestati (kas elektroonselt, paberile, kas need protokolliti  vms moel talletati). 

6. Kas jälituslubade andmisel kohtunikule täiendavate lisaselgituste andmise initsiatiiv tuli kohtunikult või prokurörilt või kelleltki kolmandalt isikult ? Miks?

 

Mida kohtunikud ja prokurör vastasid?

 

Kohtunik Piret Liivo vastas 24.09.2020, et minu poolt küsitud teabe valdajaks ei ole kohus, viidates mh, et jälitustoimingu dokumenteerimise ja jälitustoimingute vastavuse üle teostab järelevalvet vaid prokuratuur.

Olgu märgitud, et minu küsimused ei puudutanud jälitustoimingu dokumenteerimist ega jälitustoimingu seaduslikkust. Küsisin vaid seda, kus kohas ja mida prokurör ja kohtunik omavahel suuliselt arutasid, sest oli näha et taoline suhtlemine toimus aga kus ja milles see seisnes ei ole võimalik tuvastada !  

 

 

 

24.09.2020 vastas kohtunik Julia Vernikova. Tema andis mõista, et kõik sellised küsimused tuleks küsida jälituslubade vaidlustamise menetluse raames. Huvitav muidugi siis kellelt? 

 

Aga vastust minu küsimusele, miks ja millisel õiguslikul alusel suhtles kohtunik prokuröriga suuliselt, kas kohtuniku kabinetis või muul moel ja mida siis selgitati, ei anta?   

 

 

 

Veel huvitavamalt vastab juhtiv riigiprokurör T.Pern. 

Temalt saan lausa 2 kirja. Esimeses kirjas :  

 

Ehk siis 21.09.2020 kirjas käsitles prokuratuur minu päringut teabenõude asemel selgitustaotlusena. No okey ! 

Seejärel 29.09.2020 saatis juhtivprokurör Taavi Pern uue vastuse ja teatas uuesti, et minu 18.09.2020 pöördumine ei ole käsitletav teabenõudena ! 

Seda selgitas prokurör T.Pern mulle juba 21.09.2020 vastuses, milleks seda uuesti selgitada ? . Samas ei ole 29.09.2020 vastust sellele 21.09.2020 käsitletud ja lubatud selgitustaotlusele ! 

Kas peaksin eeldama et siis T.Pernilt tuleb lähiajal vastus minu selgitustaotlusele veel hoopis kolmanda kirjaga!  

 

 

Kui nüüd keegi, peale nende kolme kirja läbilugemist kurdab et MITTE MIDAGI EI SAANUD ARU siis arvan, et see on VÄGA HEA, SEST ka mina ei saanud nendest kolmest kirjast mingit vastust ja ei saanud muud aru kui seda, et mulle ei kavatsegi mitte keegi mitte midagi selgitada! 

 

Olemuslikult puudutab see teema ju Eesti Vabariigi põhiseadusega paika pandud põhiõiguste piiramist, jälitamisest ja nagu prokuratuur kogu aeg armastab rõhutada – „väga korralikku“ kohtulikku ja prokuratuuri poolsest jälitustegevuse seaduslikkuse kontrolli. Eesti Vabariik peaks olema ju õigusriik!

 

Kokkuvõttes, olen saanud riigilt vastusena oma teabenõudele/selgitustaotlusele alljärgneva info: 

1. Üks kohtunik suunas mind pöörduma prokuratuuri poole!

2. Teine kohtunik suunas mind pöörduma oma küsimustega hoopis jälituslubade vaidlustamise menetlusse! 

3. Prokuratuur saatis lausa kaks vastust, milles esimeses öeldi, et minu pöördumist ei käsitleta teabenõudena, vaid selgitustaotlusena ning teises vastuses kinnitati veelkord, et tegemist ei ole teabenõudega aga mingit sisulist vastust lihtsalt ei antud!  

 

No ma ei tea ? Kas tegemist on just kui sketšiga saatest Tujurikkujad, kus vastusena päringule vastatakse juhtiva riigiprokuröri poolt mitu korda järjest, et see pole päring ja muud ei vastatagi? Geniaalne! 

 

Kas see on prokuratuuri uus „nägu“ või pean ootama T.Perni vastust 18.09.2020 määratletud selgitustaotlusele, et saada teada, kus ja mis informatsiooni prokuratuur suuliselt kohtunikele jälituslubade taotlemisel „sosistas“, sest väidetavalt on see teave prokuröri käes, kuigi samahästi on teabevaldajaks ju ka kohus, kes talle täiendavalt „üle antud“ suulise (kontrollimatu) teabe põhjal pidas 7 kuu jooksul põhjendatuks anda 4 peaaegu samasugust jälitusluba.

 

Tundub, et on täiesti suva mida põhiõiguste piiramise – jälituslubade andmisel kohtumääruses põhjendustena kasutatakse ja on ka täiesti suva mida hilisemal järele kontrollimisel isiku päringule vastatakse!    

JAGA POSTITUST

61 thoughts on “Osa 5: Prokuratuuri ja kohtunike vaheline „pingpong“ – vihjeid, kuidas sisulistest vastustest mööda hiilida.”

 1. I’m still learning from you, as I’m making my way to the top as well. I absolutely liked reading all that is posted on your blog.Keep the tips coming. I enjoyed it!

 2. Wonderful work! This is the type of info that should be shared around the web. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 3. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 4. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i¦m happy to show that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much indisputably will make sure to don¦t fail to remember this website and provides it a glance regularly.

 5. Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

 6. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

 7. great submit, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not notice this.
  You should proceed your writing. I’m sure, you have a great readers’ base
  already!

 8. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was
  wondering what all is required to get setup? I’m assuming having a
  blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Thanks

 9. I’m gone to say to my little brother, that he should also visit this web site on regular basis
  to obtain updated from most recent gossip.

 10. Thank you, I’ve just been looking for info approximately this topic for a while and yours is
  the best I have discovered till now. However, what about the bottom
  line? Are you certain about the source?

 11. I believe people who wrote this needs true loving because it’s
  a blessing. So let me give back and give my value on change
  your life and if you want to seriously get to hear I will share info about how to
  get connected to girls easily and quick Don’t forget..
  I am always here for yall. Bless yall!

 12. Can I show my graceful appreciation and show my inside
  to really good stuff and if you want to seriously get to hear
  Let me tell you a brief about how to find hot girls for free I am always here for yall you know that right?

 13. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 14. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 15. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 16. I simply could not depart your site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person supply in your visitors? Is going to be back incessantly in order to check up on new posts

 17. No matter if some one searches for his essential thing, thus he/she wants to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 18. Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing in your feed and I hope you write again soon!

 19. It is perfect time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I may just I want to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you could write next articles relating to this article. I wish to read more things approximately it!

 20. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 21. Hello! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Cheers

 22. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

 23. What i do not realize is actually how you’re not really a lot more smartly-liked than you may be right now. You are so intelligent. You understand therefore significantly in relation to this matter, produced me in my opinion consider it from numerous numerous angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s something to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs great. All the time deal with it up!

 24. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 25. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, let alone the content!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.