Menu

Kas suheldes Facebookis politseiagendist „sõbraga“ võid saada kriminaalsüüdistuse?

49 kommentaari

 

Kui ulatuslikult võiks politseiagent kuritegusid provotseerida/otsida/tuvastada?  

KrMS § 126 9  lg. 1 kohaselt on politseiagent isik, kes muudetud  identiteeti kasutades kogub 

käesoleva seaduse § 126 2 lõike 1punktides 1, 3 või 4 nimetatud alusel teavet.§ 126 lg.2 näeb ette, et politseiagendi kasutamiseks annab kirjaliku loa prokuratuur. Politseiagendi kasutamiseks antakse luba kuni kuueks kuuks ning seda tähtaega võib pikendada korraga kuni kuue kuu võrra.

Olgu siinkohal märgitud, et kriminaalmenetluse seadustiku kohaselt toimub mitmete jälitustoimingute tegemine tõepoolest ka kohtu loa alusel. Samas, politseiagendi kasutamine, varjatud jälgimine, võrdlusmaterjali

varjatud kogumine ja esmauuringute tegemine, asja varjatud läbivaatus ja asendamine toimuvad prokuratuuri loa alusel. On aga küsitav, miks näiteks kuriteo matkimise puhul on vaja kohtu luba, aga politseiagendi kasutamisel mitte? Kas taoline tegevus on kooskõlas Euroopa Liidu õigusaktidega.

Sattusin hiljuti suhtlema kolleegiga kelle jaoks tekkis küsimus, kui ulatuslik võib tegelikkuses

olla see prokuratuuri loa alusel tegutseva politseiagendi tegelik „tegevusväli“.

 

Kolleegi kätte oli sattunud kriminaalasi, milles prokuratuur oli andnud loa tegutseda isikul
politseiagendina taoliselt, et politseiagent tegi  n-ö alaealist mängides fiktiivse Facebooki
konto. Selle järel suutis see fiktiivne, politseiagendina töötav „alaealine“ tekitada endale ligi 1000 nn. Facebooki sõpra, kellega edasisel suhtlemisel asus politseiagent oma tööülesandes „otsima“ kurjategijat!  
Olgu juba etteöeldud, et kriminaalasjast nähtus, et politseiagendi poolt tekitatud nn.

Facebooki sõpradena olid ennast „sõbrana“ määratlenud/aktseptinud ka mitmed tuntud avaliku elu tegelased, sealhulgas riigikogu liikmed, tuntud muusikud jne. 


 Iseenesest võib Facebooki suhtlus olla avaliku elu tegelaste jaoks oluline, neil ongi vajalik suhelda laiemalt ning  määratleda Facebooki sõpradena ka taolisi isikuid/valijaid/fänne, kes tegelikkuses võib-olla  ei ole sellele avaliku elu tegelasele üldsegi mitte teada.

Kahtlemata on ka politseil vajalik kurjategijaid tuvastada, nende otsimisega aktiivselt tegelda, sest me ju keegi ei taha oma laste suhtlust mingite tõenäoliselt haigete maniakkidega. 

Elu ja ajalugu on näidanud, et  kui sellejuures lasta need kriminaalmenetluslikud reeglid nö. õige asja huvides lõdvemaks, siis satume varem või hiljem olukorda kus kriminaalmenetluses  kasutatakse taolisi “lõdvendatud” reegleid  juba enamuses asjades ja tõenäoliselt ka poliitiliselt.

Antud näite puhul jõudis selle nn. alaealist mängiva politseiagendi tegevuse tulemus teatud isikute osas kahtlustuste ja süüdistuste esitamiseni, sest nad olid nõus politseiagendi poolse „tegevusega“ kaasa minema. Tunnustan politseid kui selle tulemusena tõesti neid maniakke vähemaks saab kuigi arvan, et kogu see teema on pigem meditsiiniline probleem.  

Taolisest politsei praktikast kirjutas ka  https://www.ohtuleht.ee/1028871/kuidas-puutakse-pedofiile-loksu-politsei-seksini-voib-jutt-minna-esimese-tunni-jooksul

Politseiagendi ülesanne  internetis oli tõenäoliselt õiglane ja vajalik – tuvastada võimalikke alaealistega seotud seksuaalkuritegude  „huvilisi“ ja toimepanijaid. Ka kohtupraktikas aktsepteeritakse seda, et politseiagendina KrMS § 126 9 lg 1 mõttes võib olla käsitatav ka isik, kelle jaoks ei ole välja mõeldud tõele mittevastavat elulugu või kellele pole väljastatud näiliku sisuga dokumente. Samuti pole obligatoorne, et konkreetse valenime all tegutseva politsei agendina esineks alati üks ja seesama isik või et see isik suhtleks kellegagi vahetult (n-ö näost näkku). Politseiagent võib oma ülesandeid täita ka üksnes virtuaalkeskkonnas, telefonitsi või kirja teel. 


Isiklikult arvan, et politseiagendile püstitatud ülesanded on ka meie ühiskonnas vajalikud, kuid minu kolleegi ja minu jaoks tekkis küsimus, et kas taolise politseiagendi poolt nn. alaealise Facebooki libakonto tegemise ja sellega seotud tegevus/provotseerimine ning ca.1000 nn. sõbra kaasabil “kalastamine”, (ilma nende teadmata) on siiski tänase õigusriigi põhimõtetega kooskõlas.

 

On tõenäoline, et see politseiagendist nn. alaealine pidi oma provotseerivas tegevuses kasutama reaalseid alaealisega seotud videoid või pilte või käituma muud moodi piisavalt provotseerivalt jne. 

Aktsepteerin üldist arvamust, et politseinik peaks omama teatud ulatuses õigust ka provotseerida ja tõenäoliselt ka enamus neist 1000-st nn. sõbrast mistahes provokatsiooniga kaasa ei lähe, aga millisest hetkest alates
saab nende 1000 Facebooki sõbra seas olev isik ütelda, et  temale saadeti, tema ei tea , tema pole kurjategija! 

Kui keegi tegelikkuses sulle tundmatu nn. alaealine (olgu ta politseiagendina määratletav või mitte)edastab sinu Facebooki kontole mingisuguse alaealise seksuaalset tähendust omava video, pildi või muu info, siis kuidas peaks tavaisik käituma taolise video, pildi või muu taolise alaealisega seotud seksuaalse info saamisel? 

 

Kas nendest 1000 inimesest on kõik isikud õigusteadlikud, haritud jne ja suudavad vastavalt käituda, tõenäoliselt on seda videot või pilti ka juba kümneid kordi edasi jagatud jne. Kahtlen selles, kas tavaline inimene,(kellel pole õigusteadmisi) suudab kõigil nendel Facebookis kasutatavatel, prokuratuuri poolt korraldatavatel ja lubatavatel politsei provokatsioonidel seaduslikult käituda. Kas taolisel “kalastamisel” ei ole juures nn. mõõdikute olemus ? 

     

Isegi politseinikud ise ei suuda tihtipeale käituda seaduslikult ja aru saada kus on see piir !   https://www.ohtuleht.ee/662735/elver-loho-politseinik-naitas-lastepornot-avalikul-koosviibimisel

Kas taolisele olukorrale oleks pidanud järgnema kriminaalkaristus, kas järgnes ? Kahtlen ?  

Taoline on tänane Eesti tegelikkus, aga põhiline küsimus – kust lähtub piir provokatsioonidel, isiku arusaamistel ja isiku  tegevuses/tegevusetusel!  Kas jälle on ainult politsei tegevust juhtiv prokuratuur see otsustaja ja piiri üle otsustaja ?  

Kui taoline nn. kalastamine piirdub tegelikkuses alaealiste ja/või narko-kuritegevuse vastase tegevusega, siis võib rahule jääda, kuid esitatud näide võimaldab jälle ilma sõltumatu asutuse lubadeta ja prokuratuuri organiseerimisel/loal  ja politseiga koostöös saada mistahes muud neile või nendega seotud isikutele vajalikku infot sealhulgas poliitiliste, usuliste, äriliste eelistuste kohta ja mingit kohtu luba pole ! 

Näitena, olen Facebooki kaudu saanud ka ettepanekuid tänast võimu omavate isikute vastu väljaastumiseks. Kas neid ettepanekuid tegid sõbrad või politseiagendid, ei saa ma tõenäoliselt kunagi teada?  

Kokkuvõttes – iga interneti ja Facebooki kasutaja peaks endale teadvustama, et meil  Eestis kehtiv  KrMS § 126 9 lg. 1 , mis määratleb ära ka selle, et nimetatud teabe kogumine KrMS § 126 lg 1 p 4 alusel ei piirdu üksnes tõendusteabe vahetu fikseerimisega.

 

Täiendava infona : Politseiagendi kasutamine võib seisneda ka kriminaalasja menetleja sellises enda identiteeti varju jätvas suhtluses, mille eesmärk on avada edasisi võimalusi tõendusteabe kogumiseks muude
menetlustoimingutega. Oluline on see, et politseiagendi tegevuselõpp-eesmärk peab olema kuriteo kohta tõendusteabe saamine. Seega võib isik olla käsitatav politseiagendina isegi juhul, kui ta ei suhtle vahetult kahtlustatava endaga, ei esita kellelegi küsimusi, mis puudutaksid otseselt tõendamiseseme
asjaolusid, ega taotle vahetut juurdepääsu tõenduslikult olulistele dokumentidele või ruumidele. Politseiagendi kasutamisega võib olla tegemist ka juba siis, kui kriminaalmenetlust toimetav uurimisasutuse ametnik loob mõne sellise meiliteenuse pakkuja juures, kes ei tuvasta kliendi isikusamasust, välja mõeldud nime kasutades e-posti konto ja saadab sellelt kontolt e-kirja, mille lõpp-eesmärk on menetletava kuriteo kohta otseselt või kaudselt tõendusteavet hankida. Politseiagendi mõiste seisukohalt on esmatähtis just tegeliku identiteedi (kriminaalasja menetlejaga eksisteeriva seose) varjamine, mitte varjamiseks kasutatava võltsidentiteedi usutavaks muutmine.


Õiguslikult pole määravat tähtsust sellel, kas politseiagendi suhtluspartner usub, et talle on esitatud
õiged isikuandmed. Politsei arvates on oluline see, et suhtluspartner jäetakse teadmatusse sellest, et temaga suhtleb kriminaalmenetlust toimetava riigi esindaja.

 

Võibolla tundub kõik see eelkirjeldatu ebaoluline ja enamus meist (neist 1000-st Facebookis sõbrana
politseiagenti/te omavast isikust) arvavad, et see neid ei puuduta, nemad käituvad seaduslikult !

Kokkuvõte on vaid selles –  Ka Facebookis tuleb käituda vägagi
vastutustundlikult !

JAGA POSTITUST

JAGA POSTITUST

49 thoughts on “Kas suheldes Facebookis politseiagendist „sõbraga“ võid saada kriminaalsüüdistuse?”

  1. I would like to start making money blogging. Can someone lead me in the right direction? There are so many free sites, kits, etc? Don’t know where to start?.

  2. For latest information you have to pay a quick visit internet and
    on the web I found this site as a best web site for most recent updates.

  3. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and
    you are just extremely excellent. I really like what you have
    acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it.
    You make it entertaining and you still take
    care of to keep it wise. I can’t wait to read much more from you.
    This is really a great website.

  4. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness for your put up is simply excellent and i
    could suppose you’re a professional on this subject. Fine together with your permission allow
    me to clutch your feed to keep updated with imminent post.

    Thank you a million and please continue the rewarding work.

  5. Excellent items from you, man. I’ve take note your stuff prior to and
    you are just extremely magnificent. I actually like what you’ve
    obtained right here, certainly like what you’re saying
    and the way in which through which you say it. You’re making
    it enjoyable and you still take care of to keep it smart.
    I can not wait to read far more from you. This is really a tremendous site.

  6. Awesome blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?

    I’m hoping to start my own website soon but I’m
    a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress
    or go for a paid option? There are so many options out there
    that I’m totally confused .. Any ideas? Thank you!

  7. I’m not sure exactly why but this website is loading extremely slow for me.
    Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
    I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  8. Thanks for some other magnificent post.
    The place else could anybody get that type of information in such an ideal approach of writing?

    I’ve a presentation subsequent week, and I’m
    on the look for such information.

  9. It’s really a cool and useful piece of information. I’m glad that
    you just shared this useful info with us. Please keep us up to date like this.
    Thanks for sharing.

  10. This site was… how do you say it? Relevant!!
    Finally I’ve found something that helped me.
    Thank you!

  11. Everything is very open with a really clear clarification of the issues.
    It was definitely informative. Your site is very useful.
    Many thanks for sharing!

  12. Ahaa, its fastidious conversation concerning this paragraph at this place
    at this web site, I have read all that, so at this time me also commenting here.

  13. It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to
    be happy. I have read this post and if I could I desire to
    suggest you few interesting things or suggestions.

    Maybe you can write next articles referring to this article.
    I want to read more things about it!

  14. Howdy! This is kind of off topic but I need some help from
    an established blog. Is it difficult to set up your own blog?
    I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
    I’m thinking about creating my own but I’m not sure where
    to begin. Do you have any tips or suggestions?
    Appreciate it

  15. Thank you for another informative blog. Where else could I am getting that type of info written in such a perfect method?
    I have a mission that I’m just now running on, and I’ve
    been at the look out for such information.

  16. I must thank you for the efforts you have put in penning this site.
    I really hope to check out the same high-grade content from you later on as well.
    In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own site now
    😉

  17. Aw, this was a really nice post. Taking a few minutes and
    actual effort to create a superb article… but what can I say… I put things
    off a lot and don’t manage to get nearly anything done.

  18. Howdy! This blog post could not be written much better!
    Going through this post reminds me of my previous roommate!
    He constantly kept preaching about this. I most certainly will send this information to him.
    Fairly certain he will have a good read. Many
    thanks for sharing!

  19. I’m really loving the theme/design of your weblog.

    Do you ever run into any web browser compatibility
    problems? A handful of my blog visitors have complained about my
    site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox.
    Do you have any ideas to help fix this issue?

  20. I don’t even know how I ended up here, but I thought this
    post was great. I do not know who you are but certainly
    you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  21. It’s actually a great and useful piece of information.
    I am glad that you just shared this helpful info with us.
    Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  22. Can I show my graceful appreciation and show
    my hidden information on really good stuff and if you want
    to with no joke truthfully see Let me tell you a brief about howto make money I am always here for yall you know that right?

  23. Thank you for some other informative site. Where else may I get that kind of info written in such an ideal approach?

    I have a project that I’m just now running on, and I have been at the look out
    for such information.

  24. Greetings I am so thrilled I found your blog, I
    really found you by accident, while I was researching on Yahoo for something else,
    Anyways I am here now and would just like to say thank you for a incredible post
    and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have
    saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be
    back to read more, Please do keep up the great job.

  25. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader entertained.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
    I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
    Too cool!

  26. Spot on with this write-up, I absolutely feel this website needs much more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the advice!

  27. Nice answers in return of this question with real arguments and explaining everything concerning that.

  28. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
    A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
    Please let me know where you got your design. Thanks

  29. I believe people who wrote this needs true loving because it’s
    a blessing. So let me give back and give out my secrets to change your life and if you want to have a checkout I will share info about
    how to learn SNS marketing Don’t forget..

    I am always here for yall. Bless yall!

  30. No matter if some one searches for his required thing,
    thus he/she needs to be available that in detail, so that thing
    is maintained over here.

  31. Hi my family member! I wish to say that this
    post is amazing, great written and come with approximately all
    significant infos. I would like to see more
    posts like this .

  32. OMG! This is amazing. Ireally appreciate it~ May I shout out
    on a secret only I KNOW and if you want to with no joke truthfully see You really have to believe mme
    and have faith and I will show how to change your life Once again I want to show my appreciation and may all the blessing goes to you now!.

  33. Hi, I do believe this is an excellent blog.
    I stumbledupon it 😉 I may come back yet again since I saved as a favorite
    it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue
    to help other people.

  34. Agora, a tecnologia de posicionamento tem sido amplamente utilizada. Muitos carros e telefones celulares têm funções de posicionamento e também existem muitos aplicativos de posicionamento. Quando seu telefone for perdido, você pode usar essas ferramentas para iniciar rapidamente as solicitações de rastreamento de localização. Entenda como localizar a localização do telefone, como localizar o telefone depois que ele for perdido?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.