Menu

Riigiprokuratuuri lobi ja lobistidega kohtumised

21 kommentaari

Kes otsustab riigiametnike, endiste riigiametnike ja lobistidega suhtlemise „piirid“ ning kes otsustab selle, kus kõrged riigiametnikud ja lobistid kohtuvad või kus neil sobib nii kohtuda, et ei tekiks kahetimõistmisi, ei tekiks „vaimset sidet“?

 

12.02.2022 avaldas Postimees diskussioon-artikli prokuratuuri valikutest kriminaalasjade menetlemisel. Kokkuvõtteks ümmargune teflonjutt prokuratuuri esindajalt, kelle selgitus on –  käige minu sõnade mitte minu tegude järgi.   

https://www.postimees.ee/7452174/riigiprokuratuuri-valikud-ehk-miks-uuritakse-monda-kuritegu-innukamalt-kui-teist
 

Õigus-silmaringi laiendamiseks soovitan aga tutvuda prokuratuuri lehel oleva infoga ja võimalustega kohtuda LOBISTIDEGA! 

https://www.prokuratuur.ee/et/prokuratuur/kohtumised-lobistidega

Ega keeruline on aru saada, kes need lobistid siis on, kes saavad võimaluse kohtuda peaprokuröriga. Kas kõik isikud, kes moodustavad mingi MTÜ või muu meelepärase organisatsiooni, saavad peaprokurör Parmase või tema asetäitjatega kohtuda, et „asja arutada“, kellegi jaoks vajalikku teemat „lobistada“?

 

 

Huvitav, kas kuidagi on reguleeritud ka kohtumiste koht. Kas sobiv koht kohtumiseks on vaid Riigiprokuratuuri ruumes või ka mujal? Kui peaprokurör Parmas kohtub lobistidega näiteks Valli baaris, nii nagu peaprokurör Parmas 08.02.2022 õhtul seal tõenäoliselt ainult lobistidega kohtumise eesmärgil viibis, kas ka taoline lobistidega kohtumine peaks olema Riigiprokuratuuri lehel üleval? Tekib ka küsimus, kas Valli baaris hilisõhtuse kohtumise ajal on alkoholi („milli-mallika“) tarvitamine ja lahkumisel isegi koti maha unustamine mõistlik ja normaalne. Või pidigi kott maha ununema?

 

 

Või teine näide, kui endine riigi peaprokurör ja tänane tipp-poliitik kohtub 28.01.2022 Võrus, Jüri tn. 17 pubis kõrgete kaitsepolitsei töötajatega, kas selle näol on tegemist lobistamise või lihtsalt „vaimse sideme arendamise eesmärgil“ toimunud kohtumisega? Kummaline on sellejuures lugeda erinevate netiväljaannete, erinevaid diskussioone( https://valdef.org/?p=3901) ja tõdeda, et neid asjaolusid tegelikkuses ei kontrolli tõenäoliselt mitte keegi.

 

Kas ka Riigiprokuratuuris või Valli baaris täna ametis oleva peaprokurör Parmasega kohtuvate lobistide vahel tekib või võib tekkida nn. vaimne side?      

 

Laiem küsimus ongi selles, kes otsustab riigiametnike, endiste riigiametnike ja lobistidega suhtlemise „piirid“ ning kes otsustab selle, kus kõrged riigiametnikud ja lobistid kohtuvad või kus neil sobib nii kohtuda, et ei tekiks kahetimõistmisi, ei tekiks „vaimset sidet“?

 

Jäi silma peaprokuröri alljärgnev avaldus prokuratuuri 2020 aastaraamatus:

 

Riigiprokuratuuri kodulehelt leiab veel mõndagi huvitavat ja mõtlemapanevat, kuid tõenäoliselt ei satu me seda kuigi sageli sirvima. Kas saame siiski uskuda seda, et riigivõimu omavad isikud kasutavad oma võimuvolitusi riigis kehtestatud toimingupiiragute piires? Millised on tagajärjed kui ilmneb, et tegelikkuses kasutab keegi tema käes olevat võimu oma enda, oma sõprade, parteikaaslaste või siis veel muul eesmärgil?

 

Kas tegelikkuses siis toimub ka taoliste, tõenäoliselt avalikkusele küsitavusi tekitavate tegevuste suhtes see kõige varjatum menetlus – teabehange, jälitamine jne. ja seda nii nagu see järelevalve on prokuratuuri tabelis kirja pandud ?    

https://aastaraamat.prokuratuur.ee/prokuratuuri-aastaraamat-2020/jalituse-jarelevalvest

 

„Mis juhtuks, kui prokurör annaks jälitusloa valedel alustel“?

 

„Tagajärg võib olla see, et jälitustegevusega saadud tõend muutub lubamatuks ja kurjategija süüd ei ole võimalik tõendada. Kuid küsimus on ilmselt suunatud sellele, mis juhtub loa väljastanud prokuröriga. Õnneks ei ole midagi sellist tuvastatud, kuid esimese hooga me vaataksime kindlasti selles suunas, kuidas teda koolitada. Sealt edasi võib prokuröri määrata ka sellise valdkonna peale, kus jälitustegevusega kokkupuudet ei ole“.

 

Tabel on ilus aga ei ole aru saada, kes siis taotleb ja kes teostab järelevalvet erinevate „lobistide“ tegevuse üle. Kas peaprokuröri, tema asetäitja või endise peaprokuröri üle üldse ( isegi teoreetiliselt) on võimalik järelevalve teostamine ?   Kui prokuratuur väidab, et õnneks ei ole midagi sellist tuvastatud, siis tekib küsimus, kas tegelikkuses üldse on võimalik midagi sellist tuvastada, kui selleks puudub mehhanism?  

 

21 thoughts on “Riigiprokuratuuri lobi ja lobistidega kohtumised”

  1. Hi! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem. If you have any recommendations, please share. Thank you!

  2. Excellent blog you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover the same topics discussed here? I’d really love to be a part of group where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

  3. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thanks a lot!

  4. Very efficiently written article. It will be useful to everyone who usess it, as well as myself. Keep up the good work – looking forward to more posts.

  5. Hello there, simply changed into alert to your weblog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate should you continue this in future. Numerous other people will be benefited from your writing. Cheers!

  6. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

  7. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

  8. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

  9. How do I know who my husband or wife is chatting with on WhatsApp, then you are already looking for the best solution. Eavesdropping on a phone is much easier than you realize. The first thing to install a spy application on your phone is to get the target phone.

  10. After most mobile phones are turned off, the restriction on incorrect password input will be lifted. At this time, you can enter the system through fingerprint, facial recognition, etc.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.